Deltapark Neeltje Jans

Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. Een plaats waar natuur, cultuur en techniek samenvloeien. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met visuele informatie.

Neeltje Jans is circa 285 hectare groot en ligt halverwege de Oosterscheldekering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, maar hoort niettemin bij de gemeente Veere op Walcheren. De naam Neeltje Jans is verkregen door een boot die op de zandplaat vastgelopen is en die ook die naam droeg. Het is een oude volksbenaming voor de beschermgodin Nehalennia.

Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Door de zandplaat op te hogen is het werkeiland gecreëerd, dat ten tijde van de bouw van de stormvloedkering werd gebruikt. Toen het werk in 1986 klaar was, hebben ‘Natuurmonumenten’ en ‘Het Zeeuwse Landschap’ het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde.

De finish van de tweede etappe van de Tour de France is op Neeltje Jans gevestigd. De wielrenners zullen de Tour de France Zélande in zee afsluiten.