Evaluatie voor ‘Arrivée Zélande Tour de France in Zeeland 2015’

Persbericht

De Provincie Zeeland heeft een evaluatie voor ‘Arrivée Zélande Tour de France in Zeeland 2015’ opgesteld. Wat leverde de Tour de France op voor Zeeland? Dit heeft gedeputeerde Ben de Reu op 8 december 2015 op het provinciehuis in Middelburg gepresenteerd in cijfers, belevingswaarde en euro’s.

Resultaten uit het rapport:

Trots op Tour in Zeeland

95% van de ondervraagde bezoekers gaven aan heel erg trots te zijn op het feit dat de Tour de France in Zeeland is geweest.

Unieke finish in Zee

De touretappe naar Zeeland was een beslissend en een sportief spektakelstuk in de etappe. Daarbij had Zeeland had een unieke Tour finish ín zee op Neeltje Jans.

Record tv-kijkers

Op zondag 5 juli 2015 brak de live-uitzending van de tweede etappe van Tour de France een kijkcijferrecord: gemiddeld keken er die middag bijna 2 miljoen mensen naar de bijna vijf uur durende uitzending. Nooit eerder deze eeuw - en vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse televisie - keken in ons land zoveel mensen naar een live-uitzending van de Tour de France. Op het hoogtepunt (rond de finish) keken er 3.110.000 Nederlanders naar het wielrennen op tv.

Financieel succes

Financieel was de Tour de France in Zeeland een succes. Voor iedere euro die is besteed om de Tour de France naar Zeeland te halen is drie euro terug verdiend. Dit betekent een resultaat van netto 3 miljoen euro winst.

VOL = VOL

Kopte de media in de aanloop naar de Tour de France. Het maximale bezoekersaantal is uiteindelijk niet gehaald op Neeltje Jans en de Brouwersdam. In plaats van 25.000 mensen waren er 15.000 bezoekers op de Oosterscheldekering. Mede door het weerbericht (code oranje) en de media-aandacht in de aanloop bleef het aantal bezoekers op de kering achter bij de eerder gestelde verwachting. Daarentegen waren er aan de route op Schouwen-Duiveland veel meer bezoekers dan in eerste instantie verwacht was.

Gedeputeerde Ben de Reu: 'We hadden hoge verwachtingen, maar de Tour de France heeft al onze verwachtingen overtroffen'.

De Tour de France heeft Zeeland netto 3 miljoen euro opgeleverd.

"We zijn unaniem, als deze kans nog een keer komt moeten we 'm grijpen" aldus Ben de Reu, gedeputeerde. De Tour de France heeft Zeeland volgens de Provincie netto 3 miljoen euro opgeleverd. Lees meer: omroepzeeland.nl/nieuws/2015-12-08/949323/tour-france-levert-zeeland-3-miljoen-op

Posted by Omroep Zeeland on dinsdag 8 december 2015

Downloads

Evaluatie Tour de France (2.57 MB)

Facts & Figures Tour de France (3.55 MB)

Tour de France Zeeland: Geslaagd (1.08 MB)